Skoči na glavno vsebino

V sredo, 19. 2. 2020, smo učenci 3. in 4. razreda imeli kulturni dan, ki se je imenoval »Dan kulture in France Prešeren«. Šli smo v Mladinski oddelek Valvasorjeve knjižnice Krško. Zjutraj v šoli smo se najprej pogovorili o bontonu v knjižnici, nato pa nam je učiteljica povedala nekaj zanimivosti o Janezu Vajkardu Valvasorju, po katerem je krška knjižnica dobila ime. Ste vedeli, da je J. V. Valvasor bil polihistor (človek, ki je poznavalec več, raznolikih strok) in da je imel skupaj 16 bratov in sester?

Ko smo prišli v Valvasorjevo knjižnico Krško, smo si najprej pogledali prostore knjižnice. Sledil je prikaz iskanja, izposoje in vračanja knjig. Prebrali smo si pravila lepega vedenja v knjižnici. Pogledali smo veliko različnih knjig, med drugim knjige Franceta Prešerna, pa knjige o dinozavrih, konjih, travniških rastlinah, zvezdah, kuhanju in druge zanimive knjige. Zatem smo se odpravili v pravljično sobo (Pri Vili Rozalki), kjer nam je knjižničarka pripovedovala ljudsko pravljico »Medved išče pestunjo«. Po pravljici smo ostali v pravljični sobi še nekaj časa, kjer smo se lahko igrali in se družili. Na koncu smo si še pogledali, kje se nahaja osrednja Valvasorjeva knjižnica Krško.

Zadovoljni smo se odpravili peš nazaj na šolo na kosilo. Med potjo smo tudi zapeli. Spodaj smo zapisali nekaj naših vtisov s kulturnega dne:

Učenka Mia F.: Brali smo knjige. Bil je najlepši dan. 

Učenec Matej U.: Všeč mi je bilo, ko smo se igrali.

Učenca Anže L. in David Š.: Bilo je lepo. Veliko knjig smo videli.

Učenka Klavdija Z.: Videla sem knjigo o dinozavrih in konjih.

Učenka Leja K.: Ko je gospa pripovedovala pravljico, sem se sprostila in uživala. Všeč mi je bilo, ker smo se veliko naučili in ker smo se lepo igrali.

Dostopnost